Uit het hoofd in het Lijf

De meeste cliënten die in mijn praktijk komen zijn intelligent, kunnen goed analyseren, hebben werk, een gezin. Maar missen balans tussen privé en werk en tussen hoofd en lichaam.

Uit het hoofd in het Lijf

De meeste cliënten die in mijn praktijk komen zijn intelligent, kunnen goed analyseren, hebben werk, een gezin. Maar missen balans tussen privé en werk en tussen hoofd en lichaam. Zij willen meer in hun lijf wonen in plaats van met name in hun hoofd. want daardoor slapen ze slecht, piekeren ze veel, hebben last van paniekaanvallen of angst, ze vergelijken zich met de ander, twijfelen vaak welke keuzes te maken, voelen zich onzeker, voelen zich somber, dreigen burn-out te raken etc.

Dankzij mijn begeleiding komt er vaak meer balans. Niet door heel hard je best te doen, maar juist door te accepteren hoe het nu is. Minder strijd, meer in het hier en nu ervaren. Accepteren betekent niet achterover leunen, accepteren is een actieve houding aannemen en bewust zijn van wat er nu van binnen waar te nemen is. Lichamelijk (zoals bijvoorbeeld warmte, pijn, spanning, ontspanning), emoties (blij, boos bedroefd, bang), gedachten (ik ben niet oké, het lukt mij ook nooit) en gedrag (je reactie op een situatie). Daar niet tegen vechten, maar zien en ervaren dat het gebeurt en er contact mee maken, het voelen/ervaren. Heel concreet ergens in je lichaam. En zo ga je steeds meer in je lichaam 'wonen'. En ben je steeds meer bewust van je eigen reacties, zodat je ook een bewust antwoord kunt geven in plaats vanuit de automatische piloot.

Wat ik regelmatig zie is dat een cliënt tijdens een sessie 'weg wil'. Letterlijk in het lichaam voelt, ik wil naar buiten lopen. Of gedachten krijgt 'ik wil hier niet zijn'. Of 'dit wil ik niet voelen'. Als je hier bewust van bent, kun je de keuze maken om dit te ervaren zonder iets te doen, dus zonder weg te lopen of erover heen te praten. Dat resulteert meestal in iets verrassends zoals: 'ik voel me heel tevreden', 'mijn hoofd is rustig', het voelen van verdriet en erna ontspanning. Je voelt je dan krachtig en helder. Soms lopen cliënten na afloop huppelend weg en een andere keer staan ze buiten de poort en ervaren een diep verdriet, waar ze eindelijk aan toe kunnen geven en zij kunnen op dat moment hun verdriet verwelkomen zoals in het gedicht van Rumi 'De herberg. Laatst zei een cliënt: ' Het voelt nu niet als de lege variant van verdriet maar met meer liefde erin.’ In de 25 jaar dat ik mensen begeleid, heb ik veel geleerd over het leven, mezelf en de ander.

Ik heb ook geleerd te werken vanuit veel verschillende methodes. Ik heb op veel verschillende manieren leren waarnemen. En zet in wat op dat moment passend is Begonnen als fysiotherapeut heb ik verder kunnen bouwen en nog steeds is het lichaam vaak de mooiste ingang om de kern te raken.

Bekijk de website (www.hvhoorn.com) voor meer informatie en de mogelijkheden. Heb je een vraag aan Henricke van Hoorn praktijk voor fysiotherapie,psychosociaal therapie en Mindfulness Amsterdam? neem dan persoonlijk contact op. 0624782744

Geplaatst op vrijdag 24 februari 2017.

Over Henricke van Hoorn praktijk voor fysiotherapie en psychosociaal therapie Amsterdam

Dit bericht is geschreven door Henricke van Hoorn praktijk voor fysiotherapie en psychosociaal therapie Amsterdam. Het bedrijf valt onder paramedisch centrum uit Amsterdam. Trefwoorden van Henricke van Hoorn praktijk voor fysiotherapie en psychosociaal therapie Amsterdam uit Amsterdam : fysiotherapie, psychosociaal therapie,burn out, training, coach, slaapproblemen, piekeren, hulp bij angst, hulp bij paniekaanvallen, personal coaching, therapie amsterdam, mindfulness, mindfulness training, mindfulness cursus, energie, hartcoherentie, lichaamswerk, amsterdam,burnout, amsterdam noord, therapie, psycholoog, gezondheid, vitaliteit, coaching, stress, depressie, hoofdpijn, fysio, fysiotherapie amsterdam, chronische pijn, hyperventilatie, ontspanning, praktijk voor fysiotherapie, praktijk voor psychosociaal therapie.

Lees meer over Henricke van Hoorn praktijk voor fysiotherapie en psychosociaal therapie Amsterdam.