Startende ondernemers: de boekhouding

Als je een bedrijf begint dan kun je niet wachten om aan de slag te gaan. Je popelt om die dingen te doen waar je goed in bent en waar je geld mee wilt gaan verdienen. De boekhouding is niet iets waar de meeste startende ondernemers naar uitkijken. Toch is het erg belangrijk dat je het op een goede manier doet, en dat je zorgt dat je er niet te veel tijd aan kwijt bent. Maar hoe doe je dat? In dit artikel geven we je een aantal tips, lees dus snel verder!

Zelf de boekhouding doen of uitbesteden?

De eerste vraag die je moet beantwoorden is of je de boekhouding zelf wilt doen met een boekhoudprogramma, of dat je die wilt uitbesteden aan een administratiekantoor. Als je de boekhouding zelf wilt gaan doen, houd er dan rekening mee dat die aan een aantal eisen van de belastingdienst moet voldoen. Zo moet je de administratie ten minste 7 jaar bewaren en je moet onder andere de volgende zaken bijhouden:

  • Gewerkte uren
  • Bankafschriften
  • Reiskosten
  • Facturen
  • Overige bonnen

Verder moet je ook nog een rittenadminstratie bijhouden als dat voor jouw bedrijf van toepassing is.

Begin er vooral op tijd mee

Voor je met je bedrijf start moet je de administratie goed voorbereiden. Zodra je eenmaal van start bent gegaan heb je andere dingen aan je hoofd, hoewel de administratie ook dan nog heel belangrijk is. Voor je daadwerkelijk begint investeer je normaal gesproken al in je bedrijf door middelen aan te schaffen. Deze kosten zijn aftrekbaar, bewaar de facturen dus goed! 

Verder kun je rekenen op de zelfstandigenaftrek. Als je minimaal 1225 uren per jaar in je eigen bedrijf (of bedrijven) werkzaam bent, en je besteedt ten minste 50% van je gewerkte uren aan je eigen bedrijf, dan heb je recht op zelfstandigenaftrek. De ureneis geldt overigens niet als je in de laatste 5 jaar, minimaal 1 jaar niet als ondernemer actief was. 

Als je ervoor gekozen hebt om je administratie uit te besteden

Het grootste voordeel van je administratie uitbesteden is de tijd die je bespaart. Boekhouders weten precies wat ze moeten doen en jij hoeft er amper zelf tijd aan te besteden, je hoeft alleen maar te zorgen dat je boekhouder beschikt over alle gegevens en stukken. Een ander voordeel is dat een goede boekhouder je tips kan geven over aftrekposten en alles om je bedrijf beter te laten functioneren. Welke optie je ook kiest, een goede administratie voeren is van levensbelang voor je bedrijf!

Geplaatst op woensdag 1 september 2021.