IJs op de weg? Sla strooizout in!

De wintermaanden is voor velen een periode om naar uit te kijken. De laatste weken naar kerst toe zorgen natuurlijk voor een feestelijke sfeer. En bij kerst hoort koud weer. Terwijl dit voor sommigen een leuke tijd is, is het koude weer voor anderen niet iets om enthousiast van te worden.

Bij winter, hoort sneeuw. En vaak zorgt dit voor ijs op de weg en dus een glad wegdek. Dit is een gevaar voor alle weggebruikers. Het aantal auto-ongelukken schiet de lucht in en voetgangers en fietsers ervaren ook veel problemen op de weg. Daarom worden er ieder jaar ruim 500 strooiwagens met strooizout de weg opgestuurd door de Rijkswaterstaat om de wegen zo veilig mogelijk te houden.

Welke soorten zout zijn geschikt om mee te strooien?

Naast de Rijkswaterstaat dragen particulieren en bedrijven ook bij aan het bestrooien van de wegen. Vaak komen de grote strooiwagens niet binnen de woonwijken en worden de fietspaden ook overgeslagen. Bedrijfsterreinen liggen regelmatig vol met sneeuw en ijs. Daarom wordt er door de bedrijfseigenaren en particulieren ook strooizout aangeschaft om ervoor te zorgen dat zij veilig door hun omgeving kunnen rijden.

Maar niet alle soorten zout zijn geschikt om mee te strooien. Welke soorten kun je dan wel gebruiken? Zeezout is één van deze soorten. Maar ook steenzout en vacuümzout worden wel eens gebruikt. Het soort zout waar het meest mee wordt gestrooid, is daarentegen natzout. Wanneer strooizout in aanraking komt met ijs, vormt de pekel. Deze stof verlaagt het vriespunt van water waardoor er niet nóg meer ijs ontstaat.

Natzout is een zout dat van tevoren al vermengd is met pekel. Dit versnelt het proces en is handig wanneer er in zeer korte tijd veel ijs verwijderd moet worden.

Waar kun je strooizout aanschaffen?

Wanneer je als particulier of bedrijf van plan bent zout aan te schaffen om zelf mee te gaan strooien, is het maar de vraag waar je dit kan doen. Je doet er verstandig aan om het zout bij een strooizout groothandel te kopen, zodat je gegarandeerd zout van goede kwaliteit hebt waarmee jouw stoep of terrein ijsvrij blijft!

Geplaatst op dinsdag 1 november 2022.